Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     Aalscholver
(Phalacrocorax carbo)
Kenmerken

De Aalscholver is een grote vogel die je vaak rechtop ziet zitten op een boei of pier. De volwassen aalscholvers zijn bijna helemaal zwart van kleur. Rond de basis van de snavel hebben ze een gele vlek dat loopt van boven het oog tot onderaan de snavel.   Tegenwoordig zie je ze steeds vaker bij kanalen en grote meren. De aalscholver is een echte koloniebroeder. 

Broedgedrag
De aalscholver maakt zijn nest in bomen, gemaakt van takken met fijner materiaal bekleed. Soms worden ook wel de nesten van kraaien en reigers gebruikt. Ze leggen van mei tot juni eieren. Dit doen ze maar 1 keer per jaar. De eieren zijn lichtblauw/wit met een krijtachtige laag. Meestal leggen ze 3 of 4 eieren. Beide ouders broeden op de eieren. Dit doen ze 23 tot 30 dagen. De jongen verlaten na 50 dagen het nest en na 60 dagen kunnen ze vliegen.

Voedsel
Ze eten vooral vis.

Trekgedrag
Nog niet zo lang geleden verlieten bijna alle aalscholvers elk najaar ons land om zuidelijker te overwinteren. De laatste jaren blijven er steeds meer van deze vogels in de winter hier. Omdat er niet meer op ze gejaagd wordt, zijn ze minder schuw geworden en zie je ze vaak midden in de stad bij parkvijvers.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema