Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     







 









Adder
(Vipera berus)



Kenmerken

De adder wordt tot ongeveer 80 cm lang. Het mannetje is meestal grijs en het vrouwtje bruin. Beide hebben grijze, bruine of zwartachtige zigzagband op de rug. De buik is donker. De pupillen in de ogen staan vertikaal.

Voortplanting
De paring vindt plaats in april en mei. In augustus of september worden dan 5 tot 18 levende, 15 tot 20 cm lange, jongen geboren. Na een korte, koele zomer overwintert het vrouwtje met de embryo's.

Voedsel
Hij jaagt op muizen, vogels en kikkers, die door zijn giftige beet worden gedood.

Voorkomen
De adder komt voor op heiden, in bossen, moerassen en hooilanden met struiken. Hij is giftig. Overdag en tijdens de schemering is hij actief. In Nederland komt de adder voor in zuidoostelijk Friesland, Drenthe, noordoostelijk Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

 

 

 

 


 

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema