Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       Adderwortel
 (Persicaria bistorta)


Kenmerken
De adderwortel behoort tot de duizenknoopfamilie. De plant wordt 20 tot 50 cm groot en is een vaste plant. De bloei vindt plaats in juni en juli en soms nog een tweede keer in de herfst. De plant vermeerdert zich door kruipende wortelstokken die tot 15 mm dik kunnen worden. De plant vormt uitlopers waardoor hij minder geschikt is voor kleine tuinen.

Bloemen

De bloemen vormt hij op rechtopstaande en niet vertakte stengels. De bloem groeit in een aar van 10 tot 20 mm breed. De bloemdekbladen zijn lichtroze en 4 tot 5 mm lang. De plant vormt maar weinig zaden. 

Bladeren
Het blad van de adderwortel bestaat uit wortelbladeren die een rozet vormen. Ze zijn 10 tot 20 cm  lang en langwerpig.

Standplaats
Ze komen voor op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen en het liefst op een vochtige tot vrij natte grond die voedselrijk is en vaak kalkarm. Vaak te vinden op plaatsen met kwel. bijvoorbeeld: zand, leem en lichte rivierklei.

Verspreiding
Je kunt deze plant vinden in Europa, Noord- en Oost-AziŽ en Alaska. Op sommige andere plaatsen wel voorkomend, maar niet inheems. In Nederland is de plant vrij zeldzaam in Noord-Brabant en in het zuidoosten. In Gelderland en Overijssel zeldzaam. Verder zeer zeldzaam. In BelgiŽ algemeen in de Ardennen en zeldzaam in de Kempen, verder zeer zeldzaam.

Weetje
De naam adderwortel dankt de plant aan de wortelstok die gebogen is als een slang. Al in de 15e eeuw werd de plant gebruikt als wondkruid en bloedstelpend middel. Het blad kan gegeten worden op dezelfde manier als spinazie of sla of te gebruiken in de soep. Het blad zit vol mineralen. 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema