Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     Atalanta
(Vanessa atalanta)


Kenmerken
De Atalanta is een zwarte vlinder met over de voorvleugels een oranje streep en aan de punten witte vlekken. Op de achtervleugels bevindt zich een oranje rand met op beide achtervleugels een blauwe vlek.

Voorkomen
De Atalanta is een trekvlinder die in het klimaat, zoals in Nederland, alleen kan overwinteren in zeer zachte winters. De vlinders trekken elk jaar vanuit Zuid-Frankrijk naar het noorden. De vlinders die u hier ziet hebben dus al een flinke reis achter de rug. Als het een goed jaar is zul je de vlinders dan ook vrijwel overal kunnen vinden. Je kunt ze vooral aantreffen langs de bosranden, maar hij komt ook voor op ander plaatsen. Ze vliegen van mei tot eind augustus.

Rups
De eitjes van deze vlinder worden één voor één afgezet op de brandnetels in de schaduw en half-schaduw. De rups van de Atalanta kan geel zijn met zwarte vlekken, maar ook helemaal donkerbruin tot zwart. De rupsen bereiken een grootte van maximaal 40 mm.

Waardplanten
De waardplant voor deze vlinders is de grote brandnetel (Urtica dioica). Tevens komt hij voor op andere brandnetelsoorten.

Weetjes
De meeste van deze vlinders komen in Nederland in mei en juni. De Atalanta brengt in Nederland één of twee generaties voort. De tweede generatie is meestal een groot aantal vlinders. De meeste van deze generatie trekken in het najaar (september) weer naar het zuiden.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema