Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     



baardmannetje









Baardmannetje
(Panurus biarmicus)


Kenmerken
Het baardmannetje is een mooie en opvallende verschijning in de rietlanden. Het baardmannetje is ongeveer zo groot als een mus maar met een langere staart. Het mannetje van deze vogel is vooral te herkennen aan de grote zwarte vlekken. Deze beginnen net boven het oog en eindigen in de hals. Bij het vrouwtje ontbreken deze. De kop en borst is grijs, de kleur loopt over naar licht oranjebruine kleuren over de vleugels en de staart. Het geluid is heel herkenbaar en lijkt op geen ander vogelgeluid.

Broedgedrag
Het baardmannetje bouwt het nest in rietvelden. Het nest wordt gebouwd van riet. In een goed jaar kunnen baardmannetjes wel 15 jongen groot brengen.

Voedsel
In de zomerperiode bestaat het voedsel van het baardmannetje uit insecten. In de winter gaan ze over op zaden, met name zaden van riet.

Trekgedrag
Het baardmannetje is een standvogel en blijft ook in de winter in Nederland.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema