Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     







 









Baltische mantelmeeuw
(Larus fuscus fuscus)
 


Kenmerken
De baltische mantelmeeuw is een middelgrote meeuw. Ze zijn iets kleiner dan de zilvermeeuw en zijn iets grotere broer de kleine mantelmeeuw. Het is een zeer zeldzame dwaalgast langs de waddenkust en rond de wadden-eilanden.
De baltische mantelmeeuw is moeilijk te onderscheiden van de kleine mantelmeeuw. De baltische mantelmeeuw heeft een sierlijker uiterlijk met langere, smallere vleugels. Een volwassen vogel heeft in de donkere bovenkant van de vleugels weinig contrast. Het volwassen uiterlijk bereiken ze over het algemeen in het 3e kalenderjaar.

Broedgedrag
Nesten worden meestal in duinen op de grond. Vaak broeden de baltische mantelmeeuwen in kolonies. De jongen worden daarna nog een behoorlijke tijd door de ouders verzorgt. Zelfs als ze al kunnen vliegen.

Voedsel  
De baltische mantelmeeuw heeft een veelzijdig menu. Vis, krabbetjes, kreeftjes staan op het menu. Daarnaast eten ze ook wel plataardig materiaal. Voor de jongen wordt het voedsel bewaart in zogenaamde kroppen. 

Trekgedrag
De Baltische mantelmeeuw broedt in het Baltische gebied (Centraal- en Noord-Noorwegen en Wit-Rusland) en overwinterd in het Midden-Oosten en Oost-Afrika. Het is een dwaalgast in Nederland en BelgiŽ.

 

 
   
             
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema