Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       


 

Beemdkroon
 (Knautia arvensis)


Kenmerken
De beemdkroon is een vaste plant die een hoogte kan bereiken van ongeveer 60 centimeter. De plant is een echte vlinder en insectentrekker vanwege de vele nectar die de bloem biedt. Het is een smalle plant met dunne behaarde stengels en balderen.

Bloemen

De lichtpaarse bloemen worden tot zo'n 4 centimeter groot en hebben een lange bloemsteel die zich vaak vertakt in enkele bloemstelen. De bloem heeft veel meeldraden en de rand van de bloem wordt gesierd door tientallen lichtpaarse blaadjes.
De bloeitijd is van juni t/m september.

Bladeren
De behaarde bladeren variŽren van ovaal langwerpig laag bij de grond tot veervormig met diep ingesneden blad.

Standplaats
Beemdkroon houdt van een redelijk droge tot vochtige grond op een zonnige standplaats. Op een licht kalkhoudende bodem groeien ze het best.

Verspreiding
In Nederland is de beemdkroon een steeds minder geziene plant. Ze worden met name gezien in duinen langs de Noordzeekust vanwege de wat kalkrijke zandgrond. Ook in Limburg is de plant redelijk algemeen. In de rest van Nederland komt de plant plaatselijk voor maar wordt nooit erg algemeen.

Rode Lijst
Deze soort staat op de Nederlandse rode lijst als afgenomen soort.

Weetjes
Omdat de plant erg bekend staat als insecten en vlindertrekkende plant kan deze uitstekend gebruikt worden in de natuurtuin of vlindertuin.
De plant zou een werkzame stof hebben die werkt tegen schurft. Ook in hoestdrank werden de bloemen verwerkt.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema