Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       


 

Gewone berenklauw
 (Heraclemum sphondylium)


Kenmerken
De berenklauw is een grote stevige vaste plant met dikke stengels en grote bladeren. De plant is ruw behaard en kan tot zo'n 2 meter hoog worden

Bloemen

De grote witte schermen bestaan uit soms honderden kleine bloemetjes die bestaan uit zo'n 5 kleine blaadjes met daarin de meeldraden duidelijk te zien. De bloeitijd van de gewone berenklauw is tussen juni en oktober

Bladeren
De grote handvormige bladeren zijn lichtgroen van kleur en hebben vaak een wat golvende rand en puntige einden. Ze bestaan vaak uit 5 tot soms 9 lobben met duidelijke grote nerven.

Standplaats
De gewone berenklauw houdt zonnige tot half schaduwrijke standplaats op voedselrijke standplaatsen. Voornamelijk langs bosranden, in bermen en slootkanten komt de gewone berenklauw voor.

Verspreiding
In Nederland is de gewone berenklauw een zeer algemene plant die op veel plaatsen soms talrijk voorkomen.

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
De plant staat bekend voor zijn giftige stof die vooral bij veel zonlicht voor soms ernstige brandblaren kunnen zorgen. Het is dan zeer af te raden om de berenklauw beet te pakken. Pas wanneer de plant groter wordt dan ongeveer 20 centimeter ontwikkelen ze deze nare eigenschap. Wanneer de stof (soort zuur) in groot aantal in de ogen komen kan men zelfs blind worden.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema