Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

Beuk
 (Fagus sylvatica)


Kenmerken
De beuk is een onmisbare boom in de Nederlandse bossen. Veel bossen zijn ontstaan of aangeplant met beuken. Ook werd vroeger de lanen naar landhuizen of kastelen vaak aangeplant met beuken.
Beuken kunnen uitgroeien tot flinke bomen. De hoogst gemeten beuken ooit in Nederland waren 46 meter hoog. Ze kunnen ruim 300 jaar oud worden. Naast dat de beuk een bekende bosbewoner is wordt deze vaak aangeplant in haagvorm.
De schors van de beuk is dun en glad. Hierdoor is de beuk erg gevoelig voor zonnebrand. Bij snoeien van de boom of flink terugknippen van een haag moet daarmee rekening gehouden.


Bladeren

De glimmende ovale bladeren hebben een duidelijke veervormige nerfstructuur. Ze hebben een gladde soms wat golvende rand en worden tot zo'n 10 centimeter lang

Zaden
De beuk laat in het najaar zijn beukennootjes vallen. Dit zijn driehoekige nootjes die meestal per tweetal in een bruin kort stekelig omhulsel zitten die bestaat uit 4 zijden. Vaak vallen deze uit elkaar zodat de nootjes vrij komen.

Standplaats
De beuk kan op bijna alle in Nederland voorkomende grondsoorten groeien. Ze houden van een schaduwrijke standplaats vanwege de kans op zonnebrand op de stam.

Verspreiding
In heel Nederland is de beuk een veel voorkomende en gebruikte boom voor parken, hagen, bossen, tuinen en lanen. De boom komt voor het grootste gedeelte voor in midden Europa. In het uiterste zuiden en een groot deel van het noorden van Europa komt de boom niet voor.

Weetje
Beukennootjes zijn eetbaar nadat de "schil" verwijderd is maar pas op bij grote hoeveelheden. Door de ligt giftige blauwzuur is dit af te raden.
Beukenhout is zeer geschikt voor meubelen.
De beuk kent ook een rode variant die veel in parken en grote tuinen is gebruikt.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema