Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Bladluis
 (Aphidina-soorten)

 

Kenmerken
Bladluizen zijn zeer kleine insecten. Ze hebben een rond of ovaal lichaam van circa 2 tot 3 mm groot. De kleur varieert van wit, groen, bruin tot zwart. De meeste bladluizen hebben geen vleugels

Voorkomen
Ze komen in Midden- en West-Europa met honderden verschillende soorten voor. Je kunt ze overal aantreffen. Sommige soorten hebben een vaste waardplant. Andere soorten zijn niet zo selectief.

Levenswijze
Ze zitten meestal in grote groepen, ook wel kolonies genoemd op de stengel van een plant. Ze boren dan met hun steeksnuit op plaatsen waar de sapstromen van de plant stromen. Deze sappen zuigen ze dan op.

Ontwikkeling
De bladluizen kunnen zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. De larven die zich ontwikkelen uit de overwinterende eitjes, worden vrouwtjes. Deze hebben geen vleugels. Zij planten zich ongeslachtelijk voort.

Mieren trommelen op bladluizen om het zogeheten honingdauw op te kunnen zuigen dat de bladluizen uitscheiden. Bestrijding van bladluizen kan op een milieuvriendelijke manier door lieveheersbeestjes, goudoogjes en de larven van zweefvliegen.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema