Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

Blauwe glazenmaker
 (Campaea margaritata)

 

Kenmerken
De blauwe glazenmaker is de enige glazenmaker waarbij aan de bovenzijde van het laatste segment van het achterlijf de vlekken met elkaar verbonden zijn. Dit lijkt op een lantaarntje die voortkomt uit de tekeningen op segment (8), 9 en 10. Ook zijn de gele tot groene schouderstrepen duidelijk herkenbaar. De kleuren van de blauwe glazenmaker zijn overwegend blauw en groen. De ogen hebben geen blauw. Blauw gekleurde vrouwtjes zijn zeldzaam.

Voorkomen
Ze komen vooral voor in juli en augustus. In grote delen van Europa zijn ze te vinden. Bij ons in Nederland en BelgiŽ is het een algemene soort. Tijdens warm weer vliegt hij vaak in de schaduw. Soms kan je hem vinden ver van water en midden in de stad.

Voortplanting
De voortplanting vindt plaats bij allerlei stilstaande wateren. Dit kunnen onder andere bospoeltjes en tuinvijvers zijn.

Weetjes
Ze jagen alleen op schaduwrijke plaatsen en op open plaatsen. Ze vliegen dan vaak laag over de grond op zoek naar insecten. Doordat ze soms vlak over de grond vliegen worden ze nog wel eens gepakt door katten. De mannetje hebben een eigen territoria en er vinden dan ook geregeld gevechten plaats tussen mannetjes.

 

 
   
     
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema