Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     Blauwe reiger
(Ardea cinerea)


Kenmerken
De blauwe reiger is onmisbaar in het landschap van tegenwoordig. Met logge vleugelslagen vliegt hij door het landschap. Langs sloten staat hij stil als een beeld om daarna als een pijl uit de boog naar voren te schieten om zijn maal te verschalken. De blauwe reiger gebruikt zijn lange oranje snavel en lange nek als uitstekend gereedschap om zijn prooi te bemachtigen. De volwassen vogels hebben een donkere kuif die vanaf boven de ogen begint. Ook de witte nek is herkenbar voor de volwassen dieren. Jonge reigers hebben een meer een eenzijdige kleur. Dit grijze pak wordt later ingeruild voor het volwassen verenkleed.

Broedgebied                                            
Blauwe reigers bouwen een groot rommelig, maar wel stevig nest in bomen in de buurt van water. De reigers broeden meestal in kolonies. Soms broeden verschillende reigers bij elkaar. In de Wieden broeden 3 soorten reigers vlak bij elkaar. Vanaf maart t/m mei worden de grote blauwgroene eieren gelegd. Beide ouders broeden voor 25-30 dagen. De jonge reigers kunnen na ongeveer 50 dagen vliegen.      

Voedsel                  
De reiger is bijna een alleseter. Van alles staat op het menu. Kleine zoogdieren zoals mollen, muizen, zelfs jonge konijnen moeten er af en toe aan geloven. Kikkers, vissen, zelfs palingen kunnen ze geheel naar binnen werken. 

Trekgedrag
De blauwer reiger is een standvogel. In de winter blijven ze in Nederland. Dat kan z'n tol eisen in strenge winters.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema