Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

        


Bleeksporig Bosviooltje
 (Viola riviniana)


Kenmerken
Het bleeksporig bosviooltje wordt ook wel gewoon bosviooltje genoemd. Ze worden 5 tot 35 cm groot en zijn overblijvend. Hij bloeit in april en mei. In sommige jaren bloeien ze een tweede keer in september.

Bloemen

De bloemen zijn 14 tot 25 mm groot. Ze zijn blauwpaars en hebben een echte viooltjesvorm. Ze groeien vanuit de oksels van de stengelbladeren. Aan de voet zijn ze lichter van kleur met lijntjes. Ze hebben een driekleppige vruchtdoos.

Bladeren
Het blad is donkergroen en breed hartvormig. Ze zijn vaak wat blauwachtig. De bladeren worden drie tot vijf cm lang en hebben een gekartelde randd.

Standplaats
Ze groeien op beschaduwde plaatsen die vochtig tot vrij droog zijn. Soms op zwak zure tot kalkarme grond. Je kunt ze aantreffen in loofbossen, bermen, slootkanten, landgoederen, duinen en grasland.

Verspreiding
Het bleeksporig bosviooltje kun je vinden in Europa en Noord-Afrika. In Nederland vrij algemeen in het oosten, midden en zuiden van het land en in de Hollandse en Zeeuwse duinen. Verder zeer zeldzaam. In BelgiŽ vrij algemeen, maar zeldzaam in het oosten van de Kempen en zeer zeldzaam aan de kust.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema