Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Boeren zwaluw
(Hirundo Rustica)


Kenmerken
Boerenzwaluwen zijn vrij makkelijk te herkennen. Deze acrobaten zijn uitstekend gebouwd om insecten te vangen. Een groot deel van hun leven brengen ze vliegend door. Zelfs drinken doen ze vliegend. Dan scheren ze laag over het water en doen hun snavel open om het water op te scheppen. Wanneer ze over je heen vliegen is de lichte borst duidelijk te zien. De rug en bovenkant van de vleugels zijn donker gekleurd en lijken in de zon te glinsteren. Onder de snavel hebben de boerenzwaluwen een rode vlek dat ze duidelijk onderscheid van de huiszwaluw.

 

   
    Broedgedrag   
De boerenzwaluw maakt een nest van klei, modder verstevigd met plantendelen. Meestal wordt het komvormige nest gebouwd onder bruggen, dakgoten of in schuren. De binnenkant wordt bekleed met veren. Meetal worden er twee, soms drie legsels per jaar gelegd. De 4-5 eieren worden meestal alleen door het vrouwtje uitgebroed. Wanneer de eitjes na zo'n  14-16 dagen zijn uitgebroed worden de jongen door beide ouders verzorgt voor nog zo'n 20 dagen.

Voedsel    
Allerlei insecten van muggen t/m motvlinders.  

Trekgedrag
De boerenzwaluw is een trekvogel. Begin april trekken de zwaluwen weer terug naar Nederland vanaf de overwinteringgebieden om hier te broeden. Eind september begin oktober trekken ze weer weg.
         
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema