Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     





 









Bonte kraai
(Corvus cornix)
 


Kenmerken
De bonte kraai is 44 tot 51 cm groot. Hij is bijna hetzelfde als de zwarte kraai, maar dan met een ander verenkleed. De bonte kraai heeft een zwarte kop, vleugels en staart. De rest is grijs/wit.

Broedgedrag
Ze maken een nest van takken die goed verscholen in de boomtop zit. Ze leggen één keer in het jaar, vier tot zes eieren. Dit legsel is meestal tussen maart en juli.

Voedsel
Bonte kraaien zijn als de meeste kraaien alleseters. Ze eten afval, aas, bessen, zaden, insecten en andere ongewervelden. Ook roven ze soms nesten leeg.

Trekgedrag
In de winter worden deze vogels het meest in Nederland waargenomen. Een aantal plaatsen in Nederland staan bekend om hun overwinterende bonte kraaien. Twee van deze gebieden zijn het Dwingelderveld en het Lauwersmeer. De meeste Finse en Russische vogels trekken in de winter naar Zweden en aan de Noordzee grenzende landen.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema