Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     





 









Boomklever
(Sitta europaea)
 


Kenmerken
De Boomklever is ongeveer zo groot als een mus. Hij heeft een kort en dik lichaam met korte poten, een korte staart en een spitse, stevige snavel. Ze klimmen meestal langs takken en stammen, ook met de kop naar beneden. Meestal vliegt hij van boom tot boom. De Boomklever is niet erg sociaal en daarom zie je ze ook vaak in paren. De Boomklever komt in heel Europa voor met uitzondering van het hoge Noorden. Bij ons is hij het hele jaar door te vinden. Boomklevers leven in grote bomen in loof- en gemengde bossen, maar je ziet ze ook we in tuinen en parken en in de winter op voederplaatsen.

Broedgedrag
Het nest wordt in een boomspleet gemaakt en achter het schors verstopt. Ook broedt hij soms in nestkasten met een speciale gleufachtige ingang aan de zijkant. Vanaf midden april beginnen ze met het leggen van eieren.

Ze broeden over het algemeen maar één keer in het jaar. Er worden dan 6 of 7 eieren gelegd. Het vrouwtje broedt vervolgens de eieren uit in 15 tot 17 dagen. De jongen worden daarna nog 15 tot 17 dagen door beide ouders gevoerd.

Voedsel
Het voedsel van de boomklever bestaat voornamelijk uit insecten en spinnen, maar in de winter eet hij ook zaden.

Trekgedrag
De Boomklever is een Stand- en zwerfvogel.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema