Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     





 









Boomkruiper
(Certhia Brachydactyla)
 




Kenmerken
De boomkruiper is zo'n vogel die je alleen opmerkt als je goed kijkt. Als een stil muisje lijkt hij over de bomen naar boven te kruipen om daarna weer naar een andere boom te vliegen om weer helemaal van onder naar boven te kruipen. Dit doet hij niet voor niets. Zijn voedsel vindt hij tussen de schors van de bomen. Met zijn slanke gebogen snavel als gereedschap kost dat weinig moeite. Wanneer de boomkruiper stil zit ( wat hij weinig doet) is hij bijna niet te ontdekken vanwege de goede schutkleur. Alleen de witte borst steekt vrij duidelijk af. Met de lange staart als hulpmiddel is de boomkruiper een meester in het beklimmen van bomen, maar afdalen doet hij nooit.

Broedgedrag 
In tegenstelling tot veel kleinere vogels legt de boomlever maar een legsel per jaar. Vaak wordt het nest in spleten van bomen maar soms ook van muren gebouwd. De 6-7 eitjes
worden door het vrouwtje uitgebroed. Dat doet ze in 15-17 dagen waarna de jongen nog hetzelfde aantal dagen worden gevoerd door de ouders.

Voedsel
Spinnen, insecten, zaden, poppen van insecten en spinnen.
                             
Trekgedrag
Stand en trekvogel. In het najaar zijn ze vaak te zien samen met andere vogels zoals, pimpelmezen en koolmezen.
 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema