Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     















Boompieper
(Anthus trivialis)
 


Kenmerken
De boompieper lijkt erg op de graspieper. Beide vogels zijn ongeveer zo groot als een mus. De boompieper is iets steviger gebouwd. Aan het geluid en gedrag zijn ze nog het meest te onderscheiden van de graspieper. Wanneer ze opvliegen van een struik laten ze zich vaak onder luid gezang neerstrijken op een andere struik of boom. Hierbij vallen de brede vleugels en de wijdt uit elkaar staande staartveren extra op. De borst van de boompieper is licht gekleurd met donkere vlekken. Op de zijkant zijn duidelijk de lichte lijnen te zien die de opgeklapte vleugels sieren.

Broedgedrag
Ondanks wat de naam doet vermoeden bouwt de boompieper het nest in lage begroeiing of op de grond. Al vanaf maart kunnen de boompiepers druk in e weer zijn met het bouwen van het nest. Meestal worden pas in mei en juli de eieren gelegd. Alleen het vrouwtje broedt de gevlekte eieren uit. Na zoŽn 13 dagen broeden worden de jongen door beide ouders verzorgt en gevoed waarna ze na nog zoŽn 13 dagen het nest verlaten

Voedsel
Insecten.

Trekgedrag
De boompieper is een trekvogel. Vanaf maart zijn ze weer in Nederland te zien om te broeden. In oktober verlaten ze Nederland weer en trekken naar zuidelijk gelegen gebieden.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema