Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Bosruiter
(Tringa glareola)


Kenmerken
De Bosruiter lijkt qua postuur wat op de Tureluur. De tureluur heeft echter een oranje snavel en oranje poten. De Bosruiter heeft geelachtige poten en een donkere snavel. Daarnaast is de oogstreep kenmerkend voor de Bosruiter. Ook de snavel is minder lang dan die van de tureluur. De rug is grijsbruin met vrij grote lichte vlekken. De borst is licht gekleurd met donkere vlekjes. De Bosruiter wordt 18 tot 21 cm lang en heeft een spanwijdte van circa 37 cm. De Bosruiter is een zoetwatervogel die je niet op het wad zult tegenkomen.

Broedgedrag
Deze vogels broeden op de taiga in hoogvenen en moerassen. Ze leggen één keer in het jaar tussen mei en juli, vier eieren. Het nest bestaat uit een klein, met bladeren gevoerd kommetje op de grond. Ze willen ook nog wel eens gebruik maken van een oud nest in een boom.

Voedsel
Het voedsel van de Bosruiter bestaat uit kleine ongewervelden die hij vindt in laag water.

Trekgedrag
De Bosruiter is een vogel die we in de trek in Nederland tegen kunnen komen. De grootste kans om ze tegen te komen heb je in waterrijk gebied in de maanden mei, juli, augustus en september. Ze overwinteren in Afrika.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema