Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     













 









Brandgans
(Bucephala clangula)
 




Kenmerken
De brandgans is een kleine gansachtige met een grijs, zwart, wit verenkleed. De kop oogt heel vriendelijk en heeft haast iets knuffeligs. Met het witte gezicht en de zwarte hals heeft de brandgans wel iets van de Canadese gans. Alleen heeft de Canadese gans meer bruintinten en is een flink stuk groter. De brandgans is een echt sociaal dier en leeft in groepen, soms kan zo'n groep wel uit een paar duizend ganzen bestaan, soms met een paar andere soorten ganzen.
De meeste groepen overwinteren in het noorden van Nederland. In Noord Friesland en Groningen zijn ze in grote getallen langs de waddenkust te vinden.


Broedgedrag
De brandgans komt steeds meer als broedvogel in Nederland. Overwinterden ze eerst nog alleen, nu zijn ze het hele jaar te zien. Het aantal broedparen wordt geschat op zo'n 1000-1300.
Het nest van de Brandgans bestaat uit een gevoerd nest op de grond, in moerassige gebieden en in rietkragen langs plassen en meren. Hierin worden  4 tot 6 eieren gelegd. De brandgans broed maar één keer in het jaar. Dit doen ze in mei en juni.

Voedsel
Het voedsel van de brandgans bestaat uit grassen, klaver en soortgelijke planten.

Trekgedrag
De brandgans is in ons land een wintergast. Tegenwoordig zijn er ook een kleiner aantal in de zomer.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema