Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       Brede Orchis
 (Dactylorhiza majalis subsp. majalis)


Kenmerken
De brede orchis behoort tot de familie van de orchideeŽn. Hij wordt ook wel de breedbladige orchis genoemd. De 3 ondersoorten (brede orchis, rietorchis en veenorchis) worden ook wel gezien als drie afzonderlijke soorten. De Brede orchis wordt 15 tot 30 cm hoog en is een vaste plant die bloeit van mei t/m juli. De stengels zijn vaak aan de top iets paars.  

Bloemen

De bloemen vormen een kegelvormige aar en zijn paarsrood. Soms zijn ze roze en maar zelden wit met donkere vlekken. De lip bestaat uit 3 delen en is 9 tot 14 mm lang. De bloemlip is getand en heeft paarsige lijnen.

Bladeren
Deze plant heeft 4 tot 8 donkergroene bladeren die iets schuin afstaan. De bladeren onderaan zijn in het midden het breedst en zijn langwerpig. De bovenste bladeren zijn smaller dan de onderste en bevatten meestal donkere vlekken. (soms ook zonder vlekken). De schutbladeren zijn meestal langer dan de bloemen en vaak paarachtig.  

Standplaats
Ze komen voor op zonnige plaatsen op vochtige tot natte en voedselarme grond. De grond is niet tot licht bemest, zwak zuur tot kalkhoudend. Bijvoorbeeld: veen, zand, leem, zavel, rivierklei, lichte zeeklei).

Verspreiding
Je  kunt deze bloem aantreffen in West-, Midden- en Oost-Europa. In Nederland zeldzaam en verspreid in vrijwel het gehele land. In BelgiŽ vrij zeldzaam in de Kempen, het Maasgebied en de Ardennen.

Rode Lijst
Het is een soort van de Nederlandse rode lijst waar hij op staat als sterk afgenomen en beschermd. Ook in BelgiŽ is het een beschermde plant.  

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema