Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Brilduiker
(Bucephala clangula)
 


Kenmerken
De brilduiker lijkt qua uiterlijk in eerste instantie erg op de
Kuifeend of het Nonnetje. Het mannetje bevat echter meer wit aan de flanken en heeft een witte vlek op de kop aan de basis van de snavel. Hij is overwegend wit met zwart gekleurd. De kop is donkergroen. Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd. Zij is vooral bruin met grijs. Ze hebben gele ogen en zijn voortdurend aan het duiken naar voedsel.

Broedgedrag
De brilduiker maakt een nest in een holte. Het nest wordt gevoerd met dons van het vrouwtje. Meestal maken ze het nest in een boomholte, maar het kan ook voorkomen dat ze een konijnenhol of nestkast gebruiken. Ze leggen één keer in het jaar, 8 tot 11, eieren. Dit doen ze tussen april en juni.

Voedsel
Het voedsel van de brilduiker bestaat uit weekdieren, insectenlarven en schaaldieren.

Trekgedrag
De brilduiker komt in Nederland vooral voor als trekvogel en wintergast.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema