Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Bruine kiekedief
(Circus aeruginosus)
 


Kenmerken
De bruine kiekendief is de grootste en zwaarste onder de kiekendieven. Deze kiekendief is ongeveer zo groot als een buizerd maar oogt wat ranker. In de lucht is hij te herkennen aan de vrij slanke vleugels en de gele vlek onderop de vleugels. Hij is veel bruiner dan de blauwe kiekendief en heeft een kenmerkende gele kop. In het jaaggedrag is de bruine kiekendief ook makkelijk te onderscheiden van andere roofvogels. Hij zweeft namelijk laag over de weide en rietvelden op zoek naar voedsel.

Broedgedrag
Het nest van de bruine kiekendief is een groot platform van rietstengels in dicht riet boven het water . Ze leggen 1 keer in het jaar 4 ŗ 5 eieren in april tot juli.

Voedsel
Het voedsel zoeken ze laag zwevend boven het riet en duikend op hoenders, kleine vogels, konijnen en andere zoogdieren.

Trekgedrag
Bruine kiekendieven komen in de zomer in bijna geheel Europa voor, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en ScandinaviŽ. Daarnaast komen ze in de winter in het westen van Europa voor (waaronder in Nederland en BelgiŽ), Frankrijk, Spanje, Portugal, ItaliŽ, het voormalig JoegoslaviŽ, Griekenland en Turkije voor. In laatstgenoemde landen zijn ze dus het gehele jaar aanwezig.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema