Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
portret buizerd

buizerd in vlucht
 

Buizerd
(Buteo buteo)
 


Kenmerken
De buizerd is op dit moment de meest voorkomende roofvogel in Nederland. Je ziet ze vaak op paaltjes zitten aan de kant van de weg of in weilanden. Buizerds zijn vogels die ruim 50 centimeter groot worden. Ze zijn er in veel kleuren. Vaak zie je de donker gekleurde buizerd, soms kom je de lichte buizerd tegen. men zou denken dat het om een andere vogel
gaat maar niets is minder waar. In zweefvlucht zij de opvallend brede vleugels te zien die hem onderscheiden van de ongeveer gelijke grote bruine kiekendief. Deze heeft veel smallere vleugels. Het opvallende geroep klinkt een beetje als gemiauw en is niet te verwarren met andere vogelgeluiden.

Broedgedrag
Buizerds bouwen een groot nest, ook wel horst genoemd. Meestal hoog in de boom tussen een vertakking van twee of meer grote takken. In de maanden maart en mei worden de eieren gelegd. Meestal niet meer dan 2 of 3. Na zo'n 33-36 dagen zijn de jongen uitgebroed. Beide ouders verzorgen
en voeden de jongen totdat ze het nest kunnen verlaten. Wat zo'n 45-55 dagen duurt. Daarna blijven de jongen nog een maand bij de ouders.

Voedsel
Kleine zoogdieren zoals mollen, muizen, konijnen maar ook amfibieŽn zoals kikkers. In de winter zitten ze vaak bij de weg om zich te voeden met kadavers van aangereden dieren.         
             
Trekgedrag

De buizerd is een standvogel. Hij blijft in de winter in Nederland. Opvallend is dat er in de winter veel meer buizerds in Nederland zijn. De vogels uit ScandinaviŽ overwinteren hier in Nederland.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema