Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       


 

Canadese guldenroede
 (Solidago canadensis)


Kenmerken
De Canadese guldenroede is een grote vaste plant die een hoogte kan bereiken van ruim 1,5 meter hoog. Ze kunnen zich flink uitzaaien en in korte tijd flink vermeerderen.  De soort is dan ook vaak te zien in grote, dichte groepen.

Bloemen

De
rijke bloei bestaat uit driehoekige pluimen van heleboel kleine gele bloemetjes. De bloemetjes zijn klein, tot zo'n 5 mm groot. De bloeitijd is juli t/m september.

Bladeren
De bladeren zijn langwerpig bladeren hebben 3 lengtenerven waarvan de middennerf dikker is de de buitenste nerven. De bladeren zijn behaard waarvan de onderkant het dichts behaard is.

Standplaats
De Canadese guldenroede houdt van een zonnige standplaats op een open en redelijk voedselrijke grond. Met name op open plekken in bossen, waterkanten en  bermen.

Verspreiding
In Nederland is de guldenroede plaatselijke een algemene plant. Ze kunnen dan in grote getallen aanwezig zijn. Met name in midden Europa komt de plant voor.

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
Van oorsprong komt deze plant niet in Nederland voor maar is ingevoerd waarna de plant behoorlijk aan populariteit heeft gewonnen. Niet alleen in het wild maar ook in de siertuin wordt de plant gebruikt.
De plant is een echte insecten en vlindertrekker en kan goed worden gebruikt in de vlinder en inheemse tuin.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema