Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     




Carolina eend man

Carolina eend vrouw




 









Carolina-eend
 (Aix sponsa)
 



Kenmerken

De carolina-eend is een verwilderde eend, die voornamelijk als siereend gehouden wordt. Het mannetje is zeer fel gekleurd en een mooie verschijning met kleuren als roodbruin, groen, geelachtig en witte tekeningen. Het vrouwtje is minder fel gekleurd maar minstens zo'n mooie verschijning als het mannetje. Ze heeft een mooie witte oogring en een gevarieerd bruin verenkleed.

Broedgedrag
In Nederland worden ze vooral in gevangenschap gehouden. Daarnaast zijn er wel verwilderde exemplaren. Echter komt hij niet voor als broedvogel in Nederland.
De carolina-eend broed vaak in holen in bomen. Er worden zo'n 10 tot 15 eieren gelegd. Deze worden in ongeveer 30 dagen door het vrouwtje uitgebroed.

Voedsel
Het voedsel bestaat onder andere uit grassen e.d.

Trekgedrag
In Nederland is dit niet van toepassing. De verwilderde exemplaren trekken niet. Oorspronkelijk komt de carolina-eend voor in Noord-Amerika en Canada. Daar trekken ze naar het zuiden van Amerika en Mexico.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema