Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Damhert
(Dama Dama)
 



Kenmerken
Het Damhert is vooral bekend van de hertenkampjes in dorpen en in de stad. Iedereen kent ze wel die mooie Damherten met de witte stippen en die trouwe bruine ogen.

Het damhert is een mooi verschijning die op een paar plaatsen in Nederland voor komen. Dit is vooral te danken doordat ze opnieuw zijn geïntroduceerd in Nederland. Het damhert is een van de drie soorten herten in Nederland. Het ree en het edelhert zijn de andere twee soorten. Qua formaat zit hij tussen het ree en het edelhert in. Met een maximum gewicht van ongeveer 100 kg is het mannetje het zwaarst. De schouderhoogte is ongeveer 1 meter hoog. Wat vooral bij de mannetjes opvalt is het gewei. In verhouding oogt het veel zwaarder dan het gewei van het edelhert. Dat is vooral te danken aan de verbreding aan het eind van het gewei.

Voedsel
Het voedsel van het Damhert bestaat vooral uit grassen, kruiden, scheuten, paddenstoelen
en vruchten.
 

Territorium
In Nederland komen ze oorspronkelijk niet in het wild voor. In de Amsterdamse waterleidingduinen zijn ze echter weer uitgezet als deel van het ecosysteem. Ze leven in gemengde bossen.

Voortplanting
Het Edelhert paart in oktober of november. Er volgt dan een draagtijd van 7 tot 8 maanden.
In mei tot juli worden dan de jongen (kalveren) geboren. Dit is er meestal één en bij grote uitzondering twee. De jongen worden nog 8 maanden gezoogd.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema