Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
Distelvlinder
(Vanessa cardui)


Kenmerken
Onmiskenbaar. De zwarte driehoekige vlek in de punt op de voorvleugel onderscheidt de Distelvlinder van de, eveneens in ons land voorkomende,
Kleine Vos. Tevens lijkt de Distelvlinder enigszins op de parelmoervlinders. De Distelvlinder heeft echter een zwarte punt met witte vlekken aan zijn voorvleugels. De onderkant van de vleugels is bruingemarmerd met een paar grote blauwe oogvlekken aan de rand. De Distelvlinder is een trekvlinder. Hij komt voor op open en droge plaatsen (graslanden, wegbermen, parken en tuinen) en is vrijwel overal algemeen.

Rups
De eieren worden aan de onderkant van een blad één voor één afgezet. Hieruit komen rupsen die tot 40 mm groot worden en lichtgrijs tot donker zwartgrijs zijn en lichte ruglijnen hebben. De vlinder zet zijn eitjes voornamelijk af op kruisdistel (Cirsium vulgare), moesdistel (Cirsium oleraceum) en andere distelsoorten. Tevens legt hij zijn eitjes op de brandnetel (Urtica dioica), muskaasjeskruid (Malva moschata) en andere kruidachtige planten.

Weetjes
De Distelvlinder komt oorspronkelijk uit Afrika, ten noorden van de Sahara. De eerste vlinders bereiken in maart de landen rond de Middellandse Zee. Hier beginnen ze met de voortplanting. De tweede generatie bereikt in mei en juni ons land. Ook in ons land brengen ze nog één of twee generaties voort. Een deel van deze vlinders trekt in het najaar weer naar het zuiden. Helaas kan de vlinder in het noorden en midden van Europa niet overwinteren i.v.m. de strenge winters.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema