Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     













 









Dodaars

(Tachybaptus ruficollis)
 


Kenmerken
De dodaars is de kleinste fuut. Als hij zwemt ligt hij hoog in het water. Hij is erg herkenbaar aan zijn bolle uiterlijk en witte achterkant. De volwassen dieren hebben roodbruin in hun gezicht en nek.

Broedgedrag
De dodaars broed op plassen en meren. het nest drijft op het water en is meestal goed verstopt. Ze leggen van april tot juni de eieren. Dit zijn er meestal 5 of 6. De eieren zijn wittig. De Dodaars broed 1 of 2 keer per jaar. Zowel het mannetje als het vrouwtje broed op de eieren. Na ongeveer 20 dagen komen de jongen uit het ei. De jongen worden dan nog 40 dagen gevoerd door de ouders.

Voedsel
Het voedsel van de dodaars bestaat uit waterinsecten, larven, weekdieren, kikkervisjes en kleine visjes.

Trekgedrag
De dodaars is in Nederland een standvogel en dus het hele jaar aanwezig.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema