Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Dotterbloem
 (Caltha palustris)


Kenmerken
De dotterbloem is een echte oever en moerasplant. Al vroeg in het jaar begint deze plant te bloeien en daar wordt dankbaar gebruik gemaakt van de eerste nectarzoekende insecten. Het is een stevige plant die tot 60 centimeter hoog kan worden maar meestal lager blijft.

Bloemen
De stevige geheel gele bloemen lijken wel wat op de bloemen van de boterbloem maar zijn behoorlijk wat groter, tot zo'n 4 centimeter. De meestal 5 tot soms 8 kelkbladeren zijn vrij rond en een beetje afgeplat aan de bovenzijde. Het hart van de bloem wordt gevormd door een grote hoeveelheid meeldraden.

Bladeren
De glanzende stevige bladeren zijn groen van kleur en soms voorzien met een paars-rood meestal getand randje. De nerven van de hartvormige bladeren zijn duidelijk te zien en blijven het hele seizoen aan.

Standplaats
De dotterbloem houdt van een vochtige, natte standplaats. Ze zijn meestal langs de oever of in ondiep water te vinden. In zowel de volle zon of halfschaduw doen ze het goed. De dotterbloem is niet erg kieskeurig wat grond betreft en komt daarom bijna op alle gronden voor behalve de zware zeeklei.

Verspreiding
In Nederland is de dotterbloem een redelijk algemeen voorkomende plant die plaatselijk zeer algemeen is.


Rode Lijst

Deze soort staat op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
De dotterbloem is giftig waardoor het vee de planten liever laten staan.
De dotterbloem heeft 2 bloeitijden. In het voorjaar rond april en mei en later in het jaar rond september.


 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema