Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

Douglasspar
 (Pseudotsuga menziesii)


Kenmerken
De douglasspar is een van de meest voorkomende naaldbomen in Nederland. In Nederland wordt de boom al gauw zo'n 20 tot 40 meter hoog maar kan in een gunstige omgeving ruim 50 meter hoog worden.
Deze naaldboom werd in het verleden ge´ntroduceerd in Europa voor de houtproductie en veel bossen bestaan dan ook uit douglassparren. Meestal kun je deze bossen herkennen aan de bomen die netjes in rijen staan. De boom heeft in deze bossen meestal een lange rechte stam waarna de kruin pas op zo'n 10 meter hoogte begint. Deze rechte stam is dan ook ideaal om mooie planken uit te halen. De kruin van de boom is meestal piramideachtig.

Bladeren
De douglasspar heeft net als alle andere bekende sparren naalden en blijven het hele jaar aan. Het zijn glanzend groene platte naalden die eindigen in een punt. Aan de onderzijde is de naald minder glanzend en in de lengterichting twee lichte lange vlakken. De naalden staan dicht op elkaar en worden zo'n 2 tot soms 4 centimeter lang.

Zaden
De kegels van de douglasspar zijn langwerpig en geschubd. Ze zijn lichtbruin tot roodbruin van kleur en worden zo'n 5 tot 15 cm lang. In tegenstelling tot sommige andere naaldbomen hangen de kegels onderaan de takken.

Standplaats
In Nederland staan de douglassparren meestal in aangeplante bossen waardoor ze dicht op elkaar staan. Ze houden van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats op een matige voedselrijke grond. Met name op iets vochtige zandgrond doen ze het uitstekend.

Verspreiding
Sinds de boom is ge´ntroduceerd in Europa is het een veel voorkomende boomsoort geworden en niet meer weg te denken uit onze bossen. In Nederland is de boom vooral veel aangeplant in Midden tot oost Nederland. In Europa kent men vooral in het westelijke gedeelte de boom waarbij ze in het uiterste noorden minder te zien zijn.

Weetje
De hoogste douglassparren staan in de VS. Daar is bekend dat de boom uit kan groeien tot wel 100 meter hoog en een leeftijd kunnen bereiken van 1000 jaar.
De hoogste douglasspar in Nederland is ruim 50 meter hoog en staat in de tuinen van Paleis het Loo. Deze boom is geplant rond 1872. Met deze hoogte is het tevens de hoogste boom van Nederland.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ę
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema