Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Drieteenstrandloper

(Calidris alba)
 
Kenmerken
De drieteenstrandloper dankt zijn naam aan het feit dat hij maar drie tenen heeft. De achterste teen mist. Daarnaast zie je hem bijna alleen maar op het strand, hier vinden ze hun voedsel. Het zomerkleed van de drieteenstrandloper wijkt af van het winterkleed. Zomers hebben ze donkere kleuren op de rug. Het heeft wel wat weg van schubben. In de winter ruilen ze het donkere verenpak op de rug om voor een veel lichter verenpak. drieteenstrandlopers zijn erg handig in het ontwijken van golven. Al rennend vluchten ze voor de golven om daarna snel in het zand te pikken op zoek naar voedsel.

Broedgedrag                                                  
Zeldzame broedvogel in Nederland. Oorspronkelijk broeden ze in Noordelijke streken zoals Groenland, Canada en SiberiŽ.  Daar broeden ze op de toendra's en langs het strand.
 
Voedsel   
Krabbetjes en andere kleine diertjes die op het strand zijn te vinden. 
                                                          
Trekgedrag
De drieteenstrandloper komt oorspronkelijk uit Canada, Alaska en Siberie. Tussen de maanden augustus-maart komen er zo''n 5000 vogels naar Nederland om hier te overwinteren. Veel vogels trekken verder naar Afrika. Deze winterbezoekers zijn het meest te vinden langs de waddenzeekust en Noordzeekust.

 
 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema