Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 


 

Echt Duizendguldenkruid
 (Centaurium erythraea)


Kenmerken
Het echt duizendguldenkruid is een plant in de gentiaanfamilie. De plant wordt 8 tot 60 cm hoog en is een één of tweejarige plant. De stengels van de plant zijn rechtopgaand en bovenaan vertakt.

Bloemen

De bloemen van het echt duizendguldenkruid  heeft fel roze bloemen. Ze worden tot anderhalve centimeter groot en bestaan uit 5 delen. De kroonbuis is langer dan de kelk waardoor de meeldraden buiten de bloem uit komt. De bloemen produceren geen nectar, maar proberen met hun stuifmeel insecten te lokken. De bloeitijd is van juli tot en met september.

Bladeren
De bladeren vormen zich tot een wortelroze. De bladeren hebben 3 tot 7 nerven en worden tot een halve centimeter breed.

Standplaats
Deze sierlijke bloemen groeien op zonnige plaatsen. Ze zijn vooral te vinden op open en grazige plaatsen waar de grond niet te zout is, bijvoorbeeld: duinvalleien, kalkhellingen, langs boswegen e.d.

Verspreiding
Echt duizendguldenkruid is plaatselijk vrij algemeen, maar op andere plaatsen komen ze weer helemaal niet voor. Ze komen voor in geheel Midden- en Zuid-Europa. Elders op de wereld in enkele geïsoleerde gebieden.

Weetje
De Latijnse naam Centaurium erythraea is afgeleid van de Latijnse woorden centum = honderd en aurum = goud. Deze plant was vroeger veel waard, wel honderd goudstukken of duizend gulden.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema