Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       











 









Eekhoorn
(Sciurus Vulgaris)

 

Kenmerken
De eekhoorn kent iedereen wel uit verhaaltjes of omdat ze ze in een flits hebben voorbij zien komen. Echter niet veel mensen krijgen de kans om ze eens goed van dichtbij te bekijken. Ze zijn oranjebruin van kleur en hebben een mooie pluizige staart. En dan die mooie zwarte kraaloogjes. Een Eekhoorn heeft sterke klauwen waarmee hij de schors van de boom pakt om met zijn kop omlaag naar beneden te klimmen. De eekhoorn is 20 tot 25 cm lang en de staart komt daar nog bij met een lengte van 15 tot 20 cm. Ze wegen 250 tot 400 gram.

Voedsel
De eekhoorn eet eikels, beukennoten, hazelnoten, zaden van naaldbomen, bast, knoppen, paddenstoelen, insecten, eieren en zelfs jonge vogels. In de herfst leggen eekhoorns een wintervoorraad aan. Ze hebben hun vast route waar verschillende voorraden ondiep worden begraven in de grond of strooisellaag.

Voortplanting
De paartijd van de eekhoorn is van december tot juli. De draagtijd is circa 38 dagen. Per jaar krijgen ze één of twee nesten van 2 tot 7 jongen.

Weetjes
- De eekhoorn houdt geen winterslaap en blijft alleen bij nat weer in zijn nest. Ze kunnen maar een paar dagen zonder eten.
- De oorpluimen zijn in de winter langer dan in de zomer.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema