Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Egel
(Erinaceus europaeus)
 

 

Kenmerken
De egel ziet er lief en direct ook bedreigend uit met zijn schattige uiterlijk, maar ook scherpe stekels. Ze komen al eeuwen lang voor in tuinen, bossen, bermen, graslanden etc... Helaas worden er (vooral in het najaar) veel egels plat gereden op wegen. De egel heeft namelijk van nature de neiging om zich op te rollen als er gevaar dreigt. Dit doen ze dus ook als er een auto nadert. De egel wordt 20 tot 31 cm lang. De staart is tussen de 2 en 4,5 cm lang en het gewicht is 300 tot 1200 gram.    

Voedsel
De egel eet voornamelijk ongewervelde dieren, zoals kever, wormen, rupsen, slakken en wormen. Daarnaast is bekend dat de egel zich ook te goed doet aan eieren, aas, amfibieŽn en kleine zoogdieren. In de winter gaat de egel in winterslaap en teren ze op hun vetreserves.

Voortplanting
De voortplantingstijd sluit aan op de winterslaap en is in april. De meeste jongen worden daarna vroeg in de zomer op de wereld gezet. In september volgt er vervolgens nog een tweede worp, als het eerste nest verloren ging. Helaas overleven late jongen de winter meestal niet. De jongen eten na een maand vast voedsel, daarvoor worden ze gezoogd. Het mannetje bemoeit zich niet met de jongen. Ze krijgen per keer tussen de 3 en 10 jongen, maar 4 is normaal.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema