Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     








 









Ekster

(Pica pica)
 


Kenmerken
De ekster is kleiner dan de kraai en het mannetje en vrouwtje zijn gelijk van formaat en kleur. Ze hebben een mooi zwart wit gekleurd kleed met een blauwe glans. In verhouding hebben ze een erg lange staart. In vlucht lijkt de ekster geen beste vlieger. Met vrij snelle slagen vliegen ze kleine stukken.
De geluiden die ze produceren zijn meestal krasse kreten en hebben wel wat gemeen met die van de
gaai.

Broedgedrag
De broedtijd van de ekster is van april tot juni. Ze maken een overdekt nest (bolvormig) hoog in bomen. Per legsel worden 5 tot 8 eieren gelegd die in 17 tot 18 dagen worden uitgebroed. De jongen blijven vervolgens nog 22 tot 28 dagen in het nest.

Voedsel
Je ziet ze vaak over de grond lopen op zoek naar eten. Ze eten gevarieerd dierlijk en plantaardig voedsel, ook afval en aas.

Trekgedrag
De ekster is een standvogel die eigenlijk vrijwel overal voorkomt in ons land.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema