Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Europese zwarte schorpioen
(
Euscorpius flavicaudis)

 

Herkenning
De Europese zwarte schorpioen is een kleine schorpioen van zo'n 3 t/m 5 centimeter. Deze soort is te herkennen aan de geelbruine pootjes en telson (stekel). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze soort en nog veel andere soorten niet gevaarlijk voor mensen. Een steek kan wel erg gevoelig zijn maar de hoeveelheid gif is te weinig om echt schade aan te richten.

Schorpioenen behoren tot de spinachtige en hebben net als spinnen 8 poten. Deze groep uit het dierenrijk bestaat uit zo'n 1800 soorten en worden gezien als een van de oudste nog levende diersoorten op aarde.

Voortplanting
De Europese zwarte schorpioen is levendbarend en kan per keer enkele tientallen  jonge schorpioenen op de wereld brengen. De jongen worden geboren op een donkere vochtige plaats. De eerste dagen brengen de jonge schorpioenen door op de rug van de moeder waarna ze gaan lopen. In het begin blijven ze dicht bij de veilige geboorteplaats.

Voorkomen
De Europese zwarte schorpioen komt in het midden en zuiden van Europa voor. In Nederland en BelgiŽ komt de soort (nog) niet voor vanwege de te lage temperatuur. De soort leeft op de grond en houdt zich verscholen in holletjes en spleten. In de nacht is de schorpioen actief.

Voedsel
Het voedsel van de Europese zwarte schorpioen bestaat hoofdzakelijk uit insecten en spinnen. De prooi wordt vanuit een hinderlaag gepakt met de scharen waarbij het gif in de staart zelden wordt gebruikt. De schorpioen kan na een vangst vrij lang zonder voedsel overleven.

 

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema