Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

Overal dieren.
Dieren zijn overal, soms op plaatsen waar je ze eigenlijk niet wil. Die vervelende fruitvliegjes in de zomer bij de prullenbak in de keuken of die mug in de slaapkamer die steeds om je hoofd heen zoemt. Ja soms kunnen we niet eens fotograferen door die vervelende muggen die als wolken om ons heen vliegen. Dan is de auto ons redmiddel. Maar zonder veel dieren zou het voor ons ook een stuk minder zijn. Zonder bijen geen honing, zonder koeien geen melk en zonder..... wel. Ik heb mijn punt gemaakt denk ik. Aan dieren denken we toch meestal aan de grote beesten zoals de vos, ree, hert, de das maar natuurlijk zijn kikkers ook dieren. Weliswaar heel andere dieren en daarom heeft men ze ook ingedeeld in verschillende groepen. AmfibieŽn, reptielen, insecten, spinnen, zoogdieren, vogels, enzovoort. Dit noemen we de fauna van Nederland.

Verschillende groepen.
In Nederland komen dus verschillende groepen dieren voor. Van de bijna 25.000 soorten dieren is de insectengroep het grootst. Bijna 18.000 soorten behoren tot de insecten zoals kevers, vliegen, mieren en wespen. We kennen 71 soorten zoogdieren, zoals muizen, hermelijn, vos enzovoort. Dus die groep is niet zo groot. Toch denk je daar het eerst aan. In Nederland leeft maar een heel klein deel van wat er op de  wereld aan dieren leeft. Veel soorten zijn nog niet eens ontdekt of zijn net ontdekt. Helaas gaat het niet altijd even goed met onze fauna. Zo kennen we net als bij de flora een rode lijst met allerlei soorten dieren.
Zo staan er bijvoorbeeld 78 vogels van de ongeveer 240 soorten vogels op de lijst. Dat is vrij veel.
 Klimaatverandering.
Net als bij de flora speelt klimaatverandering een grote rol in de dierenwereld. Onder de vlinders is ontstaat een verschuiving. De koninginnepage komt steeds noordelijker voor. Werd hij vroeger alleen in Limburg en Noord-Brabant gezien, nu is hij zelfs al in Overijssel waar genomen. Alleen maar omdat het de laatste jaren warmer is geworden. Muggen overleven de zachte winters zodat er meer komen.....jammer genoeg! Vooral het laatste jaar zien we dat de vogeltrek later is begonnen dan normaal. Waarom vertrekken als hier nog genoeg eten te vinden is. Midden november heb ik zelfs nog een koolwitje zien vliegen in de storm en regen! In de toekomst zal dit beeld veel vaker voorkomen.

Beschermen en herintroduceren van dieren.
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn de laatste tijd dieren herintroduceert. Dieren ie hier vroeger leefden zijn weer in terug gezet vanuit andere gebieden of landen. Het edelhert is in het vrij nieuwe natuurgebieden de Oostvaardersplassen uitgezet. er leven daar honderden edelherten en met succes. Minder succes is het uitzetten van otters in de Weerribben en Wieden. Maar van vallen en opstaan leert men. Niet alleen is men druk bezig met het herintroduceren van dieren. Ook de bescherming van dieren is hard nodig. Veel dieren in Nederland zijn met uitsterven bedreigd of dalen in aantallen. Dat geld voor dieren in bijna alle diergroepen. Vlinders, insecten, zoogdieren (das), reptielen (adder, gladde slang). Vooral door het krimpen van het leefgebied komen steeds meer soorten in het nauw. Daarom is men druk bezig om natuurgebieden te koppelen zodat er een groot gebied ontstaat.
Een goed voorbeeld is het inmiddels gerealiseerde watergebied Weerribben-Wieden.

   
     
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema