Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Fitis
(Phylloscopus Trochilus)
 
Kenmerken
De fitis is een vogeltje die je eerder zal horen dan zien. Het opvallende zanggeluid zal je na een paar keer niet snel vergeten. De fitis is makkelijk te verwarren met de tjiftjaf. De laatste lijkt iets wolliger maar is even groot. Daarnaast is de oogstreep van de fitis wat duidelijker en zijn de poten zijn lichter van kleur. Het grootste verschil zit het hem in de zang. De tjiftjaf zingt zijn eigen naam. Het fijne gezang van de fitis doet je meteen denken aan mooi voorjaarsweer. Met een lichaamslengte van 11 centimeter is de fitis kleiner dan de mus.

In Nederland neemt het aantal broedparen toe. Meestal zijn ze te zien in gebieden met veel riet en struiken zijn maar worden ook wel eens in stad of dorp gezien of gehoord.
 
 

   
   
Broedgedrag
De fitis bouwt zijn nestonder struiken in een kuiltje in de grond. Met een dakje wordt het kuiltje afgeschermd. Vanaf begin april tot aan augustus broedt de fitis. Vaak worden er twee broedsels per jaar gelegd. Meestal bestaat het broedsel uit 5/7 eieren. De eieren worden in 14 dagen uitgebroed waarna de ouders de jongen nog voor twee weken verzorgen.

Voedsel
Insecten en bessen

Trekgedrag
Wanneer je de fitis weer hoort is het duidelijk dat het voorjaar weer begint. In maart komen ze weer terug van het zuiden. In Afrika rond de Sahara overwinteren de meeste fitissen. De fitis vertrekt weer in oktober
         
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema