Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     















 









Fuut

(Podiceps cristatus)
 


Kenmerken
Van alle soorten futen is de gewone fuut de grootste en de meest bekende in Nederland. Het diepliggende lichaam dat vrij lang lijkt met de vrij lange kop is uitstekend uitgerust om te duiken naar voedsel. De volwassen vogels hebben bruinoranje tinten. Uit de kop priemen de rode ogen met de zwarte pupillen. De lange snavel gebruikt de fuut om visjes mee te vangen. De jonge vogels hebben grijze tinten.

Broedgedrag
   
De fuut is een algemene broedvogel. In sommige gebieden komen ze veel voor, vooral in zoet voedselrijk water. Vanaf maart vormen zich paren en begint de bals. Dit is een opvallende dans om indruk op elkaar te maken. Deze balsperiode duurt een paar weken waarna het nest wordt gebouwd aan de rand van het water. Meestal gebeurd dit tussen het riet maar ook wel op drijvende stronken en takken. Vanaf april is de broedtijd. Meestal worden er 1 of 2 nesten geworpen. De 2 tot 6 eieren worden door beide ouders bebroed. Wanneer de ouders het nest verlaten worden ze geregeld bedekt met plantenresten om de eieren te camoufleren. De wit zwarte jongen worden nog
zo'n 11 weken door de ouders verzorgt.
 
Voedsel    
Visjes, kikkers, waterinsecten behoren tot het dieet van de fuut. Ze zijn erg handig in het vangen van vis.   
                                                                     
Trekgedrag
Zwerf en standvogel.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema