Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Geelgerande watertor
 (Dytiscus marginalis)

 

Kenmerken
De geelgerande watertor is een flink insect die ruim 3 cm lang kan worden. Het is een echte rooftor die hun leefgebied vind in het water. Met behulp van een luchtbel onder de buik en vleugels kunnen ze lang onder water blijven.  De groene dekschilden beschermen de vleugels waarmee ze behoorlijke afstanden mee kunnen vliegen. Langs de dekschilden zijn de gele randen goed zichtbaar. Daarnaast is ook het halsschild omringd met een gele rand. Hoewel ze in het water en lucht eg beweeglijk zijn, zijn ze op het land vrij hulpeloos en komen maar moeilijk vooruit.
Het najaar en de winter overleven ze door in een winterslaap te gaan. Ze overwinteren in de modder en wanneer de temperatuur weer stijgt kruipen ze weer tevoorschijn.

Voorkomen
In Nederland en BelgiŽ is deze soort algemeen voorkomend. Ze leven vooral in stilstaande of weinig stromende wateren met vrij veel beplanting. 

Voedsel
De geelgerande watertor is een rooftor die jaagt op veel andere waterinsecten, kikkervisjes, kleine visjes en laven. Vanuit de dekking wordt er aangevallen en wordt de prooi gepakt met zijn gifkaken. Hierna wordt er bepaalde vloeistof in de prooi gespoten waardoor ze de prooi leeg kunnen zuigen. Ook de larven van de watertor zijn echte rovers.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema