Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     

 

Geelpootmeeuw

(Larus michahellis)


Kenmerken
De Geelpootmeeuw heeft zoals de naam al zegt gele poten, maar hij is verder makkelijk te verwarren met de Zilvermeeuw. Er zijn echter een aantal verschillen. De zilvermeeuw is minder stevig gebouwd dan de geelpootmeeuw. De geelpootmeeuw heeft een diepere borst en slankere achterdelen. De kop van de geelpootmeeuw is groter met een boller voorhoofd en een plattere kruin. De zware snavel heeft een botte punt en de vleugels zijn iets langer, net als de poten. De jonge vogels (juveniel en 1e winter) hebben een redelijk witte kop met een donker masker en een helemaal zwarte snavel. De stuit is wit met een paar donkerder vlekjes. 2e winter vogels hebben een grijze mantel, schouderveren en enkele dekveren op de vleugel. De kop is licht met een donkere tekening en de snavel begint een lichtere basis te krijgen. De volwassen vogels (adult) heeft duidelijk meer zwart en minder wit in de vleugeltoppen dan de zilvermeeuw. De poten zijn geel, die zijn bij de zilvermeeuw roze. De geelpootmeeuw wordt 52 tot 58 cm lang en heeft een spanwijdte van 120 tot 140 cm.

Broedgedrag
Ze broeden rond de Middellandse Zee en langs de Zwarte Zee. Ze leggen in de periode tussen april en juni n keer eieren. Dat zijn er meestal twee tot vier. De geelpootmeeuw is een echte koloniebroeder.

Voedsel
Het voedsel bestaat uit krabbetjes, mossels, afval en wormen.

Trekgedrag
Deze soort komt voor in het Middellandse Zeegebied en het Zwarte Zeegebied. In West-Europa noordelijk voor tot Noordwest-Frankrijk en Belgi.  In Nederland komt de vogel het hele jaar voor. Echter is het een zeer schaarse broedvogel en overzomeren ze in kleine aantallen. De wintervogels zijn er nog minder. Je kunt ze voornamelijk aantreffen langs meren, kusten en rivieren.
 
 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema