Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Geelvlek heidelibel
 (Sympetrum flaveolum)

 

Kenmerken
De geelvlek heidelibel is zeer goed te herkennen aan de grote gele vlekken aan de basis van de achtervleugel. Aan de punten van de voorvleugel en de achtervleugel zitten kleine geelbruine vlekken. Het lichaam van het mannetje is rood en het lichaam van het vrouwtje is geelbruin. De poten zijn geelgestreept. Ze worden 32 tot 37 mm groot.

Voorkomen
Deze libel komt voor tussen eind juni en begin november. De piek licht in juli en augustus. Ze komen vooral voor langs moerassige of verlandende en deels opdrogende wateren en vennen. Het is een libel die soms ver van deze plaatsen te vinden is door zwerfgedrag. In Nederland en BelgiŽ komt hij vrij algemeen voor. Hij is vooral voor in de duinen en op hoge zandgronden.

Voortplanting
Mannetjes wachten op hun zitplaatsen op de vrouwtjes. Ze paren in de begroeiing, duur: zo'n 30 minuten. Ei-afzetting begint dippend in tandem, maar al gauw laat het mannetje los, en gaat hij toe zitten kijken. Ei-afzet vindt plaats op zompige of droge plekken, drooggevallen oevers, modder, in lage, halfopen begroeiing. Het zijn plekken die 's winters onder water staan en 's zomers droog staan. De hele levenscyclus duurt een jaar. Het ei overwintert. In het voorjaar komt het uit. De larf leeft tussen de waterplanten, en is binnen twee maanden klaar om uit te sluipen.

 

 
   
     
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema