Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Gele kwikstaart
 (Motacilla flava)
 


Kenmerken
De gele kwikstaart is een mooi en opvallend geel vogeltje. De borst is egaal geel, de kop is grijs met een brede lichte  oogstreep boven het oog. De vleugels zijn bruingroen. Bij het vliegen is de witte onderkant van de staartveren duidelijk te zien. Het vrouwtje is iets valer van kleur en de tekeningen zijn iets onduidelijker. In de zomer zijn de kleuren van de gele kwikstaart het mooist. In Nederland is de vogel regelmatig te zien in open gebieden bij water, zoals weilanden met sloten in de buurt. Het vluchtpatroon lijkt erg veel op zijn witte broer, de witte kwikstaart

Broedgedrag
Het nest van de gele kwikstaart is gemaakt van mos, gras en wortels en wordt op de grond gemaakt.. Hierin legt het vrouwtje 5 tot 6 eieren. Dit doet ze 1 of 2 keer in het jaar tussen mei en juli. De eieren zijn 19 x 14 mm groot en licht van kleur en bevatten roestbruine vlekken.

Voedsel
Het voedsel van de gele kwikstaart bestaat voornamelijk uit insecten die op de grond worden gevonden. Soms vangen ze ook vliegen, na een korte achtervolging. Daarnaast eten ze ook wel wormen en kleine waterdieren.

Trekgedrag
De gele kwikstaart is een echte trekker, 's winters trekt hij namelijk helemaal naar Afrika om te overwinteren.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema