Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Gele plomp
 (Nuphar lutea)


Kenmerken
Midden in de sloot bloei een gele waterplant. De gele plomp. Naast de waterlelie waarschijnlijk wel de bekendste waterplant die soms in grote getallen bloeien in sloten,  van meren en plassen. De gele plomp verspreid zich met flinke wortelstokken in de bodem van het water maar ook door zaad die na de bloei vormen in de grote zaaddozen. Aan deze wortelstokken bevinden zich de stelen waaraan de bloei en de drijven  bladeren zich bevinden. Deze stengels kunnen erg lang worden waardoor de gele plomp ook in diep water kan groeien.

Bloemen
De bloemen die tot 6 cm groot kunnen worden zijn volledig geel van kleur en ogen wat plomp. De bloem heeft 5 ronde kelkbladeren die de rest van de bloem afschermen. De dikke wat vlezige stengels zorgen dat de bloem boven het water uitsteekt en niet zoals de waterlelie lijken te drijven. De gele plomp bloei vanaf mei tot in augustus.

Bladeren
De flinke bladeren van de gele plomp drijven net als bij de waterlelie op het water. Soms zijn ze wel tot 30 cm groot. dikwijls vormen de bladeren een tapijt over het water heen. Aan de voet van het blad waar de steel zich bevind is het blad hartvormig ingesneden. 

Standplaats
De gele plomp voelt zich prima thuis in veel soorten wateren met weinig stroming. Ze kunnen dieptes aan van ongeveer 2 meter. Omdat ze zich met name voortplanten met behulp van wortelstokken moet de bodem wat losser zijn. De gele plomp houdt wel van licht, dus een zonnige standplaats is een must.

Verspreiding
De
gele plomp is een algemene plant in de meeste gebieden in Nederland en Europa.

Rode Lijst

Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
De bladeren in de vlag van Friesland worden de zogenaamde pompebladeren genoemd en zijn afgeleid van de bladeren van de gele plomp.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema