Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Gevlekte Orchis
 (Dactylorhiza maculata subsp. maculata)


Kenmerken
De gevlekte orchis behoort tot de orchideeŽnfamilie en wordt 15 tot 80 cm hoog. Het is een vaste plant die bloeit in juni en juli. De stengel is vrij bros en boven het midden van de stengel zitten schutbladachtige bladeren.

Bloemen

De bloemen zijn witachtig tot lichtpaars. De delen aan de zijkanten zijn vrijwel niet teruggebogen. De buitenste 2 bloemdekbladeren gaan net boven de voet uiteen en staan vrijwel horizontaal of iets omhoog. De bloemlip is 7 tot 11 mm groot en heeft 3 lobben. Ze hebben een donkerpaars hart.

Bladeren
Ze hebben  6 tot 12 donkergroene tot grijzige bladeren met meestal een aantal donkere vlekken (deze zijn niet ringvormig). De onderste bladeren zijn ovaal tot langwerpig. De bovenste bladeren zijn kleiner en langwerpig. De grote bladeren hebben aan de onderzijde een zilverachtige glans en staan schuin omhoog. De schutbladeren zijn vaak korter dan de bloemen.

Standplaats
Deze bloem komt soms voor op licht beschaduwde plaatsen, maar meestal op zonnige plaatsen om een vrij natte, voedselarme, soms kalkhoudende, zure grond. Bijvoorbeeld op zand, leem en mergelgrond.

Verspreiding
Je kunt ze in Nederland aantreffen in het oosten en midden van het land. In Zuid-Limburg, op de Waddeneilanden en in de duinen van Noord-Holland komt hij ook voor. Verder zeer zeldzaam. In BelgiŽ is hij vrij zeldzaam in de Kempen, Brabant, het Maasgebied en de Ardennen. Verder zeldzaam tot zeer zeldzaam.
Wereldwijd komt hij voor in SiberiŽ, Zuidwest-AziŽ en Europa.

Rode Lijst
Het is een soort van de Nederlandse rode lijst. Hij staat daarop als sterk afgenomen en beschermd. Ook in BelgiŽ staat hij op de rode lijst als kwetsbaar en beschermd.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema