Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Gewone meikever
(Melolontha melolontha)
 

 

Kenmerken
De gewone meikever is een grote en ook opvallende kever die bijna alleen in en rond de maand mei te zien is. Het is een algemeen voorkomende en wat hulpeloos ogende kever met een vrij kort leven als volwassen stadium. De kever heeft bruine dekschilden en een zwart achterlijf. Opvallend is de witte beharing aan weerszijde van het lichaam en op de kop. De antennes zijn waaiervormig en duidelijk aanwezig.

Voorkomen
De meikever is alleen te vinden in de maanden mei en juni. Ze leven vooral langs bosranden en met name rond eikenbossen. De larven zijn leven onder de grond en is een bekend plaaginsect in het gazon en andere beplanting

Voedsel
Het voedsel van de meikever bestaat vooral uit blad van de eik, maar ook wel andere bomen en struiken. Het voedsel van de larve bestaat uit wortels van planten. Het kan dan ook een ware plaag betekenen voor kwekers en tuinliefhebbers omdat ze in zulke grote mate de wortels van planten aantasten dat deze op den duur zelfs dood kunnen gaan. Dit kan misschien verklaren waarom de meikever tegenwoordig in minder grote getallen te zien zijn dan vroeger. Ze worden behoorlijk bestrijd met insecticiden.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema