Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     Gewone oeverlibelle
 (Orthetrum cancellatum)

 

Kenmerken
De gewone oeverlibel is een vrij grote libel en hierdoor goed van andere libellen te onderscheiden. Het mannetje heeft een bruin borststuk en een blauw achterlijf. Jonge mannetjes lijken qua kleuren meer op de vrouwtjes, die geel met zwart gekleurd zijn. Ze worden 45 tot 50 mm groot met een spanwijdte van 70 tot 80 mm.

Voorkomen
Ze komen voor van juni tot half augustus vooral bij stilstaande wateren en zwakstromende wateren. Dit kan ondermeer zijn bij laagveengebieden, plassen en sloten. In Nederland en BelgiŽ is het een algemene soort.

Voortplanting
De voortplanting begint in de lucht, het paringswiel eindigt zittend op een kaal stukje grond, en dat duurt een kwartiertje. Het vrouwtje zet de eieren af door met haar achterlijf op de waterspiegel te slaan, terwijl mannetje haar rondvliegend bewaakt. De kleverige eieren worden los op het water afgezet, vaak in de buurt van algen of waterplanten, soms ook op vochtig zand. De eieren komen na een week of zes uit. De larven leven op de bodem van het water in de modder en tussen plantenresten. Meestal in ondiep, snel opwarmend water. De levenscyclus duurt twee tot drie jaar, een groot deel daarvan vindt plaats in het water.

Weetjes
Volwassen mannetjes vliegen snel en laag boven het water, maar meestal vlakbij de oever. Zonligging bepaalt zitplaats- en territoriumkeuze. Geslachtsrijpe vrouwtjes komen pas naar de oever voor paring en ei-afzet.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema