Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
 

Gewone panterjuffer
(Lestes sponsa)
 

 

Kenmerken
De gewone pantserjuffer is de meest algemene pantserjuffer die we in Nederland kennen. Ze worden zo'n 34 t/m 39 mm lang. Het mannetje is overwegend smaragd-metaalgroen van bovenaf gezien met blauwe ogen. Het grootste del van de onderzijde is vaalblauw. Het laatste segment van de knobbel van het achterlijf is ook vaalblauw gekleurd. Het vrouwtje is net als het mannetje smaragd-metaalgroen op de bovenzijde maar heeft verder een bruinoranje kleur waarbij de ogen ook bruinoranje zijn.

Voorkomen
De gewone pantserjuffer komt veel voor rond water, stilstaand water heeft de voorkeur maar ze komen ook regelmatig voor bij stromend water.  Op sommige plaatsen kunnen ze in grote getallen aanwezig zijn.

Leefwijze
De gewone pantserjuffer is actief van mei tot soms ver in oktober. Ze leggen de eitje vlak boven het wateroppervlak op de planten. Net als alle andere juffers en libellen zal de larve het grootste deel van zijn leven onder water doorbrengen. Hierna kruipen ze naar boven op een stengel van een waterplant of oeverplant om te verpoppen tot juffer. Tussen mei en augustus kruipt het uiteindelijke stadium (de juffer) uit de pop. De lege pop blijft achter op de stengel.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema