Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       








 









Gewone smeerwortel
 (Symphytum officinale)


Kenmerken
De smeerwortel is een flinke plant die tot een meter hoog kan worden. Het is een stevige plant met een dikke stengel en vrij grote bladeren. De wortels bestaan uit een wortelsok met dikke wat vlezige wortels. Ze kunnen zich heel snel vermeerderen en wanneer de soort in de tuin wordt gebruikt moet daar rekening mee gehouden worden. De smeerwortel wordt mede door de langdurige bloei, die in april al begint tot augustus ook veel gebruikt voor beplanting in gemeentevakken zoals op rotondes.
 
Bloemen
De bloei kan voorkomen in verschillende kleuren. De meest algemene kleur is paar en blauwpaars maar ook roze en witte bloeikleuren komen voor. De bloei bestaat uit trosvormige klokjes die naar beneden hangen. De bloemetjes zijn ongeveer 1,5 cm groot

Bladeren
De gewone smeerwortel heeft vrij forse bladeren die ruw behaard zijn.  De dikke middennerf is net als de stengels vlezig  en stevig. De onderste bladeren zijn ronder dan de bovenste bladeren die vrij lang en naar de punt toe steeds smaller worden. De bladeren zitten als het ware op de stengel, dat wil zeggen dat ze geen steeltje hebben

Standplaats
De smeerwortel is weinig kieskeurig wat betreft de grondsoort en groeit vrijwel overal. Ze hebben wel behoefte aan niet te arme grond en een zonnige of halfschaduwrijke standplaats.

Verspreiding
In Nederland is de smeerwortel een algemene soort die vrijwel door het hele land voorkomt. Ook in BelgiŽ en het grootste deel van Europa (behalve het uiterste noorden en zuiden) is de gewone smeerwortel een algemeen voorkomende plant.

Rode Lijst

Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

Weetjes
Al lang geleden werd ontdekt dat de plant een bepaalde stof bevat die het helen van wonden en zelfs botbreuken zou versnellen. Met name in de wortels is deze stof aanwezig. Door de wond te bedekken bevorderd de stof de nieuwe celaanmaak.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema